Jak może być wyposażona dobra kuchenka?

Duże markety ze artykułami gospodarstwa domowego oferują mnóstwo modeli kuchenek w cenach zaczynających się od 500 zł, zaś kończących nawet na paru tysiącach. Dlatego też dobrze by było dokładnie przemyśleć ostateczny wybór.

kuchenka

Autor: steven milne
Źródło: http://www.flickr.com
Legnica

Autor: Serge Bystro
Źródło: http://www.flickr.com
Za tę pierwszą kuchenkę możemy zapłacić trochę mniej, zauważalnie tańsza będzie także podczas eksploatacji, ale gazowy piekarnik z czasem przypala oraz niezłym rozwiązaniem okazałby się jednak model mający płytę gazową oraz piekarnik elektryczny. Taka kuchenka może kosztować od 700 zł wzwyż. Większość kuchenek posiada co prawda standardowe 85x60x60 centymetrów, przy czym z myślą o mniejszych kuchniach produkowane są też węższe oraz płytsze urządzenia. Ze stalowej płyty o wiele prościej jest wyeliminować ewentualne przypalenia, niż z powierzchni emaliowanej. Poza tym taka kuchenka z metalicznym elementami prezentuje się znacznie nowocześniej oraz tym samym wolniej się starzeje. Jeśli chodzi o programator, to mógłby być on analogowy lub elektroniczny. Umożliwia on ustawienie temperatury oraz czasu włączenia piekarnika.
lesbijka
Gdy jest to konieczne, odłącza również grzałkę. Warto także zerknąć do szuflady pod piekarnikiem, aby przekonać się, czy producent zamieścił tam ewentualnie dodatkowe wyposażenie w postaci blachy albo rożna. Jeśli chodzi o grzałki, to są one dwie: umieszczona na dole oraz górna. Można by włączyć obie razem lub tylko jedną. Co poniektóre piekarniki posiadają także opiekacz, czyli tzw. grill. Palniki prawie w każdym przypadku są 4, ale są także wersje z pięcioma palnikami. Dobrze by było, jakby można było je odpalać za pomocą pokrętła. Muszą posiadać blokadę przeciwwypływowe. Ruszt na płycie w przypadku wielu kuchenek jest jednoczęściowy.

Jeśli zainteresowały Cię interesujące dane i poszukujesz ich na konkretny wątek, kliknij w nasz odsyłacz. Tam wyszukasz wymagane informacje.

Czasem tylko jest dwuczęściowy.

Niełatwo go w takiej sytuacji starannie oczyścić, więc lepiej, gdy każdy palnik jest wyposażony w osobny ruszt. Drzwi piekarnika powinny mieć szybkę, która nie może być nigdy gorąca tak, żeby nie dochodziło do poparzenia. Z jej wewnętrznej strony nie powinno być jakichkolwiek śrub albo nitów.